Historiek TELENET GIANTS Antwerp

Met enig chauvinisme kan rustig gesteld worden dat Antwerpen de bakermat is van het Belgisch basketbal. Tijdens de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw floreerde het basketbal in Antwerpen op de talrijke stedelijke basketpleintjes: Stuyvenbergplein, Veemarkt, Sint-Jans Plein en De Coninckplein. Roemrijke namen van Antwerpse clubs staan borg voor deze faam: Antwerpse, Zaziko, Brabo, Oxaco, Tunnel, Fellows enz. Het was ook de periode van alomgekende Antwerpse spelers zoals Willy Steveniers, Jef Eygel, René Aerts, Theo Hillen, John Loridon, Kamiel Dierckx, Gibbe Ibens enz. Het was de periode waarin Antwerpse als primeur Amerikaanse spelers (o.a. Larkin Bryant) binnen bracht. Het was de periode van historische duels tussen Antwerpse en Zaziko. Het was de periode van dominantie van Antwerpse en Brusselse en ook wel Gentse clubs. Het was de periode waarin je dagelijks jongeren zag basketten op de Antwerpse pleintjes

Teloorgang van het Antwerps basket

Na een lange periode van hoogconjunctuur kwam de teloorgang. De Antwerpse pleintjes werden minder synoniem van jeugdige basketters. De Antwerpse clubs speelden geen hoofdrol meer en een aantal verdwenen zelfs volledig. Het was een tijd waarin Antwerpen gedurende een periode van zowat 10 jaar zelfs geen club meer had in de hoogste afdeling. Het was desondanks een periode waarin talrijke Antwerpse spelers (o.a. Tony Van den Bosch, Guy Haerbos, Danny Mebis, Eddy Lenaerts, Ronny Bayer, Dirk Snyders) het mooi weer uitmaakten in het Belgisch basket, maar uitzwermden naar Racing Mechelen, Oostende en Waalse clubs.

De heropstanding met RBA

De heropstanding werd ingezet met SOBABEE en uiteindelijk de fusie van deze club met RACING MECHELEN in 1995.
De ARENAHAL werd opnieuw de thuisbasis
Sinds de fusie kan RBA bogen op een mooi bijeen gespeeld palmares: drie maal play-off finalist, Kampioen van België, winnaar van de Beker van België in het jaar 2000, diverse deelnemingen aan Europese bekercompetities. Tussen 1995 en 2000 was Eddy Casteels coach en loodsten spelers als Michael Huger, Louis Rowe, Roger Huggins, Yves Dupont en Herbert Baert Racing Basket Antwerpen in 2000 naar de dubbel. De professionalisering en de commercialisering van de sport maakt dat ook in dit domein conjunctuurschommelingen opduiken. RBA werd het slachtoffer van eigen succes, en de volledige kampioenenploeg werd weggekocht door Ieper en Lernhout & Hauspie (zij hebben er niet lang van genoten).

2007 winst Beker van België verhuis naar Lotto Arena

Van 2001 tot 2006 won RB Antwerpen geen enkele prijs. Coaches waren Tony Van den Bosch, Ronny Bayer en Aleksander Peldic. Onze club bleef met regelmaat wel Europees (kwartfinale in 2001) actief. In het seizoen 2005 -2006 was er de naamsverandering naar Antwerp Giants en werd Roger Roels voorzitter. Onder de Israëlische coach Arik Shivek won Sanex Antwerp Giants in 2007 de Beker van België. Onder meer Len Matela, Ed Norvell, David Toya, Gur Shelef, David Toya, Yves Dupont en Senne Geukens waren toen bij de Giants actief. In 2007 wonnen onze Giants ook de Supercup. Eddy Casteels was opnieuw coach van de Giants en dit van 2008 tot 2013. Met kleppers als Roel Moors, Jef Van der Jonckheyd, Randy Oveneke Tim Black, Bryan Hopkins, Darnell Wilson, Salah Mejri was de aansluiting met de Belgische top een feit. In 2012 verloor Antwerp Giants de finale van de Beker van België . Intussen ging de sponsornaam van Sanex naar Antwerp Diamond Giants naar Port of Antwerp Giants. In 2013 verloor Port of Antwerp Giants de finale van de Beker van België. In 2015 werd Roel Moors de nieuwe coach. In 2016 waren de Giants bekerfinalist , bereikte het de kwartfinale en won het de Supercup.

Night of the Giants een klassieker

In 2007 werd begonnen met de Night of the Giants. De eerste editie lokte 11.000 toeschouwers naar het Sportpaleis. De zevende editie zette in het Sportpaleis in 2016 het Belgische toeschouwersrecord voor een basketbalwedstrijd op 17.150. Antwerp Giants heeft van de Night of the Giants een heuse klassieker gemaakt en wil dit evenement jaarlijks organiseren.
De club telt ondertussen meer dan 20 ploegen (vrouwen, mannen, jongens, meisjes) en wil ook de komende decennia sportief, commercieel doorgroeien naar een Belgische topclub met Europese ambities. Port of Antwerp Giants vul ook naast het parket zijn rol in met sociale projecten. De Lotto Arena is ondertussen uitgegroeid tot één van de meest sfeervolle baskettempels van het land. De Belgian Lions boekten er tevens vele successen en de finale van de Beker van België werd er driemaal succesvol georganiseerd. De Lotto Suites vormt dan weer de perfecte plek voor business to business. De historie van de enige echte Antwerpse eersteklasser is indrukwekkend, de toekomst oogt met een schitterende jeugdwerking en fantastische eerste ploeg dan weer rooskleurig. #samengiants