Met een overtuigende overwinning uit bij Okapi Aalst (72-91) sloot Antwerp Giants de heenronde van de BNXT League af als coleider. Een plaats in Elite Gold lijkt nu al verzekerd. En dat was het eerste hoofddoel dit seizoen, dixit Algemeen Manager Eddy Faus. Het volgende weekend (8 en 10 december) volgt een dubbele bekerconfrontatie met Kangoeroes Mechelen, voor de Arenaploeg een tweede focuspunt dit seizoen.

“Hiervoor hadden we voor het seizoen getekend, dat is zeker”, zegt Eddy Faus. “Zeker gezien de samenstelling van de BNXT League dit seizoen. Een plaats bij de Elite Gold is het eerste objectief, maar dat is geen evidentie met de stevigere concurrentie bovenaan. Dat maakt het extra spannend en extra leuk. Maar het maakt wel dat het snel kan keren. Ook nu nog.”

“Dit is een schitterende groep met een goede werkethiek en een goede ‘chemistry’. En is dat niet altijd de basis van elk teamsucces? De samenhang is fantastisch, als ploeg op het parket en als groep naast het basketbal. Ook al kenden we weer vroeg in het seizoen blessurepech met Asbjorn Midtgaard. Onze center was niet fit, maar een speler van 2m13 die twee seizoenen terug bij Leiden dominant was, die vervang je niet zomaar meteen. We gunden hem de nodige hersteltijd, maar een vervanging drong zich op. Gelukkig troffen we dan Nikola Jovanovic. Hij was de ‘missing link’. Een geweldige speler, maar ook een geweldige kerel. Deze voormalige center van Oostende kent de BNXT League, wat een enorm voordeel oplevert.”

Belgische versterkingen renderen

foto: G.MAX – Jo Van Buggenhout met de assist

Ook over de twee Belgische versterkingen is Faus uiterst tevreden. “Het is niet evident hoe sterk Jo Van Buggenhout zich manifesteert en hoe sterk hij progressie maakt. Een ‘day off’, dat kent hij niet. Bij Kangoeroes Mechelen heeft hij al serieuze stappen vooruit gezet, maar dat was met een ervaren spelmaker als Domien Loubry aan zijn zijde. Die luxe heeft hij hier niet, maar toch is zijn impact als leider van de ploeg enorm. Op zijn jonge leeftijd (20) is dat opmerkelijk.”

Ook Yoeri Schoepen blijft voor Faus een belangrijke schakel in het Antwerpse geheel. “Yoeri is zo’n speler die talloze zaken doet voor het team zonder dat het opvalt. Rebounds, defensieve hulp, de juiste positie op het terrein: overal is hij nuttig. Het was een win-win voor Yoeri en voor de club. Het pendelen naar Charleroi begon zwaar te wegen. Nu kan hij als het ware met de fiets naar training komen. We zijn verheugd dat hij hier de komende drie seizoenen zal rondlopen.” (RBE)