De kogel is door de kerk: vanaf volgend seizoen 2021-2022 hebben we een BeNeLeague! Alle 12 Nederlandse clubs en negen van de tien Belgische clubs stemden voor (één club onthield zich). De Belgische en Nederlandse competities blijven verder bestaan met een eigen regulier seizoen en play-offs. De BeNeLeague is een bijkomende competitie dat onze sport (nog) interessanter zal maken voor basketbalfans en de twee Lage Landen zal verenigen. 

Reguliere seizoen nationale competitie (oktober-februari)

Van oktober t.e.m. februari werkt Telenet Giants Antwerp het reguliere seizoen van de Belgische EuroMillions League af. Concreet zijn dit heen- en terugwedstrijden tegen de negen andere Belgische clubs, 18 wedstrijden in totaal.

De top vijf van het reguliere seizoen van de Belgische competitie wordt ingedeeld in de Golden Group van de BeNeLeague. Nummers zes tot tien worden ingedeeld in de Silver Group.

Clubs met een ticket voor een Europese competitie (EuroCup, Champions League, Europe Cup) starten hun Europese campagne in september of oktober. Deze loopt parallel met de Belgische competitie. Indien ploegen zich kwalificeren voor (een) volgende ronde(s) na Nieuwjaar, combineren zij nadien het wedstrijdschema van de Europese competitie met dat van de BeNeLeague.

Reguliere seizoen BeNeLeague (maart-april)

Het competitieformat van de BeNeLeague kan worden toegepast wanneer er minimaal 16 en maximaal 24 clubs deelnemen. Op dit moment zijn er 10 Belgische en 12 Nederlandse clubs, 22 in totaal.

De BeNeLeague wordt voor haar reguliere seizoen opgedeeld in een Golden Group en een Silver Group, zoals hierboven uitgelegd. In iedere groep spelen de clubs onderling heen- en terugwedstrijden tegen elkaar.

Play-offs nationale competitie (mei-juni)

Zes clubs spelen de play-offs van de EuroMillions League. Deze vatten aan nadat het reguliere seizoen van de BeNeLeague is afgerond. Tickets voor de Europese competities worden verdeeld binnen de nationale play-offs.

De vijf Belgische clubs die ingedeeld werden in de Golden Group (= top vijf van de reguliere nationale competitie) hebben automatisch een play-offticket. Het zesde plekje in de play-offs is voor de beste Belgische club uit de Silver Group na het reguliere seizoen van de BeNeLeague.

De twee beste Belgische clubs uit de Golden Group zijn rechtstreeks geplaatst voor de halve finales van de Belgische play-offs (best of 5). Nummers drie tot zes spelen eerst nog de kwartfinales (best of 3: #4 Golden Group vs #5 Golden Group en #3 Golden Group vs #1 Silver Group). De finale is ook een best of 5.

Play-offs BeNeLeague (mei-juni)

De Belgische play-offs en BeNeLeague play-offs overlappen elkaar gedeeltelijk. Eens je eruit ligt in de Belgische play-offs, word je “opgepikt” in de BeNeLeague play-offs. In elke ronde stromen de verliezende clubs van de nationale play-offs in. In dit filmpje wordt het speelschema van de BeNeLeague play-offs uitgelegd.

Knock-out ronde
De Belgische en Nederlandse clubs uit de Silver Group die zich niet kunnen plaatsen voor de nationale play-offs, beginnen met de knock-out ronde van de BeNeLeague play-offs. (Acht clubs, vier knock-out duels in een best of 3)

Play-offs ronde 1
De verliezende finalisten uit de nationale kwartfinales spelen de eerste ronde van de play-offs tegen de winnaars van de knock-outronde. (Acht clubs, vier duels in een best of 3)

Play-offs ronde 2
De verliezende finalisten uit de nationale halve finales spelen de tweede ronde van de play-offs tegen de winnaars van de eerste ronde. ( Acht clubs, vier duels met een heen- en terugwedstrijd)

Play-offs ronde 3
De winnaars van de tweede ronde spelen in de derde ronde van de play-offs tegen elkaar. (Vier clubs, twee duels met een heen- en terugwedstrijd)

Kwartfinales
De verliezende finalisten uit de nationale finales spelen de kwartfinale van de play-offs tegen de winnaars van de derde ronde. (Vier clubs, twee duels met een heen- en terugwedstrijd)

Halve finales
De landskampioenen uit de nationale finales spelen de halve finale van de play-offs tegen de winnaars van de kwartfinales. (Vier clubs, twee duels met een heen- en terugwedstrijd)

Finale
De finale bestaat uit eveneens uit een heen- en terugwedstrijd.

Wim Van de Keere, general manager Belgische Pro Basketball League: “Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het basketbal op het hoogste niveau in België en Nederland. De komende maanden zullen we alles in het werk stellen om dit ambitieuze project verder te implementeren op weg naar de start van het seizoen 21-22 en de sport in beide landen een nieuw elan te geven. ”

Arthur Goethals, voorzitter Belgische Pro Basketball League: “We schrijven sportgeschiedenis in de Lage landen door de creatie van een hoogwaardige cross-border competitie met een potentiële afzetmarkt van 28,5 miljoen inwoners. Dit zal ongetwijfeld leiden tot de groei van de basketbalsport én onze clubs in de beide landen. Deze nieuwe competitie moet ook sportief een verhoogde attractiviteit creëren opdat nationale talenten er graag in blijven vertoeven. Ik wens alle mensen die tot nu toe al bijgedragen hebben binnen de werkgroepen te bedanken voor alle geleverde inspanningen.”