Vanaf 17 september verhuizen 27 basketploegen van Antwerp Giants naar hun nieuwe thuishaven, het gloednieuwe Basketcenter Gasthuishoeve aan de Gasthuishoevestraat 71 in Merksem. Net naast de Gabriel Theunisbrug aan het Albertkanaal is door de nv Antwerps Sportpaleis een sportcomplex gerealiseerd dat 3 indoorbasketbalvelden omvat met een tribune voor 400 supporters, 1 buitenveld en een 3 on 3-veld, een fitness- en kineruimte en kleedruimtes. Naast het basketcenter komt een parkeerterrein voor 630 auto’s, dat ook kan worden ingezet bij evenementen in het nabijgelegen Sportpaleis en de Lotto Arena.
In het Basketcenter Gasthuishoeve in Merksem wordt binnenkort getraind door 27 Antwerp Giants-ploegen, waaronder de eerste ploeg. Vanaf 1 januari spelen 26 ploegen er ook hun wedstrijden. Dan zullen ook de cafetaria, het clubsecretariaat, een vergaderzaal en een videoruimte voor evaluaties zijn voltooid. De eerste ploeg blijft voor zijn wedstrijden gebruikmaken van de Lotto Arena.
Antwerpen sportstad
Met de realisatie van het Basketcenter Gasthuishoeve creëert de stad extra zaalcapaciteit om aan de toenemende vraag van de Antwerpse sportievelingen te voldoen. “Door sportinfrastructuur te bouwen, te onderhouden en te beheren maakt de stad het voor iedereen mogelijk om te sporten in een comfortabele omgeving”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Sporten en bewegen kan momenteel in een uitgebreid aanbod van stedelijke sportinfrastructuur: acht zwembaden, twee openluchtzwembaden, een twintigtal sporthallen en een vijftiental openluchtsportcentra. Om de nood aan extra sportruimte te verkleinen, werken we graag samen met privépartners.”
Extra sportruimte
“Een demografische omgevingsanalyse van de stad Antwerpen toonde aan dat het aantal jongeren onder de 10 jaar tussen 2002 en 2012 met 26% is toegenomen. Ook het aantal twintigers stijgt relatief sterk in de stad. We willen al deze jongeren de kans bieden om actief te sporten en lid te worden van een sportclub”, legt schepen voor Sport Ludo Van Campenhout uit.
Door de groeiende interesse voor sport en de verjonging van de bevolking kampt Antwerpen met een gebrek aan zaalcapaciteit. Antwerp Giants gebruikte, als een van de grootste sportclubs in de Scheldestad, voor zijn trainingen en wedstrijden in totaal meer dan 5.070 terreinuren aan capaciteit in 9 verschillende zalen in het Antwerpse.
“Toen de Antwerp Giants twee jaar geleden het plan kwamen voorleggen om de clubactiviteiten te centraliseren in een nieuwe zaal, waren we dat idee meteen genegen”, vervolgt schepen Van Campenhout. “Uiteraard zijn er de voordelen voor de Antwerp Giants zelf, maar ook de andere sporttakken profiteren mee, want voor hen komt er eenzelfde aantal beschikbare uren vrij in de sporthallen waar de Giants trainden en speelden.”
Prioritair gebruik door Antwerp Giants
“Onze natuurlijke groei remde af doordat we wegens een gebrek aan beschikbare trainingslocaties nieuwe spelers dienden te weigeren”, licht Roger Roels, voorzitter van Antwerp Giants vzw, toe. “Om onze 27 ploegen te laten trainen, sportkampen te organiseren in de zomermaanden, onze topsportwerking op het seizoen voor te bereiden en onze jeugdploegen hun thuiswedstrijden te kunnen laten spelen, drong een oplossing zich op. Die hebben we in dit nieuwe Basketcenter gevonden.”
De stad Antwerpen deed een openbare oproep om de meest geschikte kandidaat te vinden om deze sportcluster te realiseren. De nv Antwerps Sportpaleis werd als beste kandidaat geselecteerd, kreeg tegen betaling de gronden in erfpacht toegewezen en sloot vervolgens een samenwerkingsovereenkomst op lange termijn af met Antwerp Giants vzw. Zij worden de prioritaire gebruiker van de zaal.
“Hier zullen alle trainingen en vanaf 2019 ook de wedstrijden van onze ploegen plaatsvinden. Zowel de dames eerste ploeg in eerste klasse, de heren tweede ploeg in tweede klasse en al onze jeugdploegen komen hier op het parket. Onze jonge spelers krijgen hier de kans om spelers van de eerste ploeg te ontmoeten. Ook onze eersteklassers van Telenet Giants Antwerp verhuizen voor hun trainingen van de Arenahal in Deurne hiernaartoe. Zij blijven hun wedstrijden wel spelen in de Lotto Arena. Door de grotere verbondenheid die zo ontstaat, zal het Basketcenter Gasthuishoeve bijdragen tot een sterkere identiteit en eigenheid van onze club.”
Belangrijk basketcentrum
“Antwerp Giants heeft een wijdverbreide faam en krijgt erkenning als club met één van de beste opleidingen in Vlaanderen. We gaan er prat op hofleverancier te zijn van de Young Lions, de nationale ploegen bij de jeugd. In de recente Europese kampioenschappen U20, U18 en U16 leverde de club meer dan 1/3 van de spelers. In de nieuwe sporthal zal onze club de opleiding en begeleiding van toptalenten verder en beter kunnen omkaderen. Het centraliseren van alle opleidingen op één locatie voedt de ambitie van Antwerp Giants om van deze sporthal het belangrijkste basketcentrum van Vlaanderen te maken wat opleiding van toptalent betreft”, zegt een vastberaden Roger Roels.
De zaal zal echter niet uitsluitend voor Antwerp Giants ter beschikking staan, maar ook voor andere sportieve activiteiten worden ingezet. In de zomerperiode zal de infrastructuur worden aangewend voor de organisatie van basketkampen. Ook de nationale ploeg, Belgian Lions, en de nationale jeugdploegen zullen trainen en mogelijks (oefen)wedstrijden spelen.
Parkeerterrein en openbaar vervoer
De realisatie van het basketcenter werd gekoppeld aan een vergunning voor de aanleg van een parkeerterrein voor 630 auto’s. Deze parking wordt gefaseerd aangelegd en zal vanaf midden 2020 volledig beschikbaar zijn. Vanaf november 2018 staan in een eerste fase 340 parkeerplaatsen ter beschikking.
“Een parkeerterrein voor 630 auto’s is veel ruimer dan nodig voor deze sportcluster, maar biedt het voordeel dat het ook benut kan worden door de bezoekers van het Sportpaleis en de Lotto Arena”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO van de nv Antwerps Sportpaleis. “Daarnaast is het Basketcenter Gasthuishoeve heel gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De halte Gasthuishoeve vlakbij wordt bediend door niet minder dan 3 tramlijnen. Je geraakt er met de trams 2, 3 en 6, en dat is zeker bijzonder handig voor de jonge sporters, die zo niet telkens een beroep moeten doen op ouders of anderen om vlot op hun trainingen en wedstrijden te geraken.”
Buffer tussen industrie en woongebied
Ook districtsburgemeester Luc Bungeneers is tevreden met de nieuwe sportcluster: “Het Basketcenter Gasthuishoeve maakt deel uit van een grotere sportsite waar ook volledig vernieuwde faciliteiten, inclusief een kunstgrasveld voor voetbalclub FC Merksem, voorzien zijn. Het Basketcenter is bovendien strategisch ingeplant. Het vormt een zachte, groene en architecturaal mooie buffer tussen de harde industriële site aan het Albertkanaal en het Merksemse woongebied. Het zorgt ervoor dat een wat verwilderde zone een positieve metamorfose heeft ondergaan.”

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor de realisatie van het nieuwe Basketcenter deed de nv Antwerps Sportpaleis een beroep op abv+architecten, dat een efficiënt en duurzaam gebouw heeft uitgetekend. De bouwwerkzaamheden werden toegewezen aan de combinatie Cordeel-Aertssen en werden, na wat voorbereidende werken, begin april 2018 aangevat. Er werd voorrang gegeven aan de realisatie van de sportieve infrastructuur, zodat in september de trainingen in de nieuwe zaal kunnen worden gestart. Eind dit jaar zullen de andere delen van het gebouw, zoals kantoren en cafetaria, de publiekszone en de buitenaanleg worden opgeleverd.
Gebouw

 • oefencomplex voor Antwerp Giants, focus op basket (geen andere belijning / velden / doelen)
 • capaciteit gebouw: 660 personen
 • functies: administratie Antwerp Giants (secretariaat, vergaderruimte, coaches,…)
 • massageruimte
 • fitnessruimte met zicht op en rechtstreekse verbinding met de sportzaal
 • ijsbad
 • verhoogde cafetaria met zicht op de zaal, incl. aanpalende keuken en overdekt terras, rechtstreekse verbinding naar de tribune
 • 6 kleedkamers + 1 kleedkamer eerste ploeg, alle incl. douches
 • buurtparkje met kinderspeeltuigen
 • familievriendelijk
 • aanpalende parking (van 80 plaatsen bij beperkt gebruik van de sporthal, uitbreidbaar naar 630 plaatsen bij grote wedstrijden en evenementen in Sportpaleis / Lotto Arena)
 • duurzaamheid: het dak wordt voorzien van zonnepanelen, in eerste instantie voor eigen gebruik
 • BEN-gebouw (E50 voor sporthallen)

Zaal

 • vaste tribune met comfortabele zitplaatsen, capaciteit 408 personen
 • aantal velden: 3 oefenvelden, 1 wedstrijdveld, 1 volledig buitenveld, 1 buitenveld 3 on 3
 • parketvloer, fiba certified
 • verlichting zaal in 3 standen: onderhoud (150 lux), training (500 lux), match op hoofdveld (700 lux)
 • alle leeftijden zullen hier trainen en wedstrijden spelen; behalve de eerste ploeg heren, die hier wel zal trainen, maar zijn matchen in de Lotto Arena zal blijven spelen
 • ook beschikbaar voor zomerkampen
 • flexibiliteit: de zaal is opdeelbaar d.m.v. gordijnen, waardoor 2 matchen tegelijk kunnen plaatsvinden
 • 8 plafonddoelen, elektrisch opklapbaar en in hoogte verstelbaar
 • de nodige zorg is besteed aan akoestiek in de zaal: combinatie parketvloer (vloer) / akoestisch betonmetselwerk (wanden) / akoestisch absorberende panelen op de buitenwanden / geperforeerde steeldeck met akoestische cannelurevulling (dak) zorgen voor een optimale akoestiek

Materialisatie

 • plint in betonnen panelen = stootvast
 • houten gevelbekleding: warme toets + duurzaamheid: thermisch verduurzaamd Europees hout (thermowood)
 • uitnodigende luifel als markering van de ingang / cafetaria: lichte constructie in wit gelakt staal
 • in de zaal: geen direct zonlicht, wel natuurlijke gefilterde lichtinval via de noordgevel (kant van de brug); deze horizontale band zal ’s avonds de zaal laten oplichten en vanop de brug zichtbaar maken
 • eerlijke materialisatie, structuur en betonblokken blijven zichtbaar

Enkele cijfers

 • Parket = 2.200 m2
 • Beton (vloerplaat + funderingsbalken + buitenschil): 852 m3 = 2.044.800 kg
 • Staal (kolommen en spanten van de zaal + luifel) = 89.256 kg
 • Tegelwerken (vloeren 30×60 en 30×30) = 1.360 m2 = +/- 7.555 tegels
 • Faience (= wandtegels 20×20) = 322 m2 = +/- 8.050 tegels
 • Houten gevelbekleding: 1.563 m2 (moet nog geplaatst worden)
 • Inhoud regenwaterput: 40.000 liter
 • Infiltratiekratten: 64.100 liter, of 133 kratten

Uitvoerders bouwwerken

 • Opdrachtgever: Antwerps Sportpaleis nv
 • Ontwerpers: abv+architecten bvba
 • Algemene aannemer: Cordeel nv
 • Aannemer omgevingswerken: Aertssen nv
 • Onderaannemer rioleringswerken: Aertssen nv
 • Studiebureau technieken: Studie10 ingenieursbureau bvba
 • Aannemer sanitair: Rayen nv
 • Aannemer HVAC: Zaman nv
 • Aannemer electro: ENGIE Fabricom nv
 • Ingenieur stabiliteit ontwerp: Ingenieursbureau Meijer bvba
 • Ingenieur stabiliteit uitvoering: Technocon bvba