Bericht van Basket Vlaanderen – In overleg met de sportsector zijn er in het kader van de corona-pandemie kleurcodes ontwikkeld. De kleurcodes werden gevalideerd door Minister van Sport Ben Weyts en gelden als norm waarnaar sportfederaties en lokale overheden zich kunnen aligneren. De volgorde van de fases met oplopende beperkingen is groen, geel, oranje en rood. Het is evident dat alle generieke beschermingsmaatregelen moeten gevolgd worden.

Na de beslissing van Minister van Sport Ben Weyts van donderdag 13/8 kan het basketbalseizoen terug op gang geshot worden. Ook Basketbal Vlaanderen zet het licht op groen om terug te trainen en wedstrijden te spelen, mits het lokale bestuur dit toelaat natuurlijk én de maatregelen gevolgd worden.

Basketbal in fase geel voor de moment

Sport zit nu in de ‘gele’ kleurfase. Iedereen kan in deze fase – met contactindoor trainen en wedstrijden afwerken.

Volgende beperkingen gelden voor de verschillende kleurcodes:
U12 kunnen steeds indoor trainen en wedstrijden afwerken, ook indien later een oranje of rode fase zou worden afgekondigd
+12 kunnen vanaf nu opnieuw indoor trainen en wedstijden afwerken. Zodra een oranje of rode fase wordt afgekondigd, kunnen er geen wedstrijden meer afgewerkt worden. In de oranje fase kan men indoor wel verder contactloos trainen. In zoverre als relevant, kunnen in een oranje fase enkel outdoor wedstrijden doorgaan.

Voorbereiding seizoen 2020-2021

Vanaf vrijdag 14 augustus 2020 mogen alle clubs opnieuw vriendschappelijke en bekerwedstrijden inplannen en spelen, zodat de voorbereiding van de competitie ook verder kan verlopen. Wedstrijden met scheidsrechters mogen om praktische redenen ten vroegste op 21/8 ingepland worden als ze ten laatste zondag 16/8 doorgegeven worden (MET goedkeuring tegenstander in SBO).

Competities 2020-2021

Hoe de competitie in het seizoen 2020-2021 aangepast wordt door de impact van het coronavirus kan je volgen via deze pagina.

Veiligheidsprotocollen

De veiligheidsprotocollen van Basketbal Vlaanderen vind je terug op deze pagina en zullen regelmatig geüpdatet worden.

Positieve Coronatesten

We raden aan om voor elke training of wedstrijd de lichaamstemperatuur te meten van elke speler, trainer, staflid en official. Bij afwijking van de normale individuele temperatuur, zal deze persoon het team verlaten, in quarantaine gaan en een test ondergaan.

Indien binnen een team (speler, coach, medewerker) COVID-19 besmet is en positief test, moet dit zo snel mogelijk gemeld worden aan de Contact Tracing van de Vlaamse Overheid én aan Basketbal Vlaanderen via het webformulier (weldra beschikbaar op de website van Basket Vlaanderen) zodat de nodige maatregelen kunnen getroffen worden.

Alle wedstrijden én trainingen, welke in de volgende 14 dagen door de betrokken teams betwist zullen worden, moeten uitgesteld worden. Dit zonder enige negatieve repercussie (forfait, boete, administratieve kosten voor herprogrammering).

Publiek

Wat betreft toegang van cafetaria’s en publiek bij wedstrijden, schikken we ons naar de instructies van de overheid. Publiek bij indoorwedstrijden is momenteel beperkt tot 100 personen. In overleg met de lokale overheid kan hiervan afgeweken worden. Het algemene advies is echter om zoveel mogelijk wedstrijden zonder publiek te laten plaatsvinden.

Indien er toch publiek toegelaten wordt, is het dragen van een mondmasker verplicht en moet social distancing in de tribune gewaarborgd blijven.