De Belgian Lions hebben niet opnieuw kunnen stunten tegen Litouwen, de nummer negen van de wereld. België won de “heenwedstrijd” in februari met 21 punten, maar de Belgen lieten het gisteren te veel afweten in defense. Ook aanvallend liep het niet vlot. Bij de Litouwers was onder meer Mindaugas Kuzminskas (ex-NBA) van de partij, de forward van anderhalf miljoen van het Russische Krasnodar, onze tegenstander in de EuroCup. Halfweg stond het 49-36 voor de Litouwers, het werd uiteindelijk 84-71.

Winst gisteren had hun deelname aan het EK reeds verzekerd, maar er is nog niets verloren. Voor de Lions is het slechts de eerste verlieswedstrijd in deze kwalificatie (3/4). Ze kunnen zich in februari nog steeds plaatsen voor EuroBasket 2022. 

Beslissende wedstrijd tegen Denemarken in februari

In februari spelen de Belgian Lions opnieuw tegen Denemarken (20 februari) en Tsjechië (22 februari). De wedstrijd tegen Denemarken zal beslissend zijn. Winnen ze deze wedstrijd of verliezen ze met minden dan 16 punten, dan zijn de Belgen geplaatst voor een vijfde opeenvolgende EK.

Kwalificatiewedstrijden Belgian Lions

Eerste window (Mons & Kopenhagen)
België 86 – 65 Litouwen – W
Denemarken 72 – 88 België – W

Tweede window (Litouwen)
Tsjechië 62 – 93 België – W
Litouwen 84 – 71 België – L

Derde window (nog te beslissen)
20 februari België – Denemarken
22 februari België – Tsjechië

Groep C

België – 7 punten – 4 (3 W, 1L)
Denemarken – 6 punten – 4 (2W, 2L)
Litouwen – 6 punten – 4 (2W, 2L)
Tsjechië * – 5 punten – 4 (1W, 3L)

Er zijn acht kwalificatiegroepen (A-H) met elk vier landen die onderling tweemaal tegen elkaar spelen (zes wedstrijden in totaal). België zit in Groep C.

In iedere groep krijgen de drie landen die het hoogst gerangschikt staan een EK-ticket. In groepen met een van de gastlanden (Tsjechië, Duitsland, Italië en Georgië – is dus het geval bij de Belgian Lions) is het gastland automatisch gekwalificeerd. Daarnaast gaan ook nog twee (andere) landen die het hoogst gerangschikt staan mee naar het EK.

Het EK wordt met 24 landen gespeeld. De groepsfase wordt in alle vier de gastlanden gespeeld, de “knock-out fase” in Duitsland.