Reizen in tijden van Corona, ‘t is geen pretje… Na een lange (erg lange) trip van 26 uur zijn onze Giants gisterenavond – na enige vertraging – eindelijk goed en wel aangekomen in het Russische Krasnodar.

Amsterdam Airport Schiphol (NL) ✈️ İGA İstanbul Airport (TUR) ✈️ Moscow Vnukovo International Airport (RUS) ✈️ Krasnodar International Airport (RUS)

Door opgelopen vertraging in Moskou (lange wachtrijen aan de douane…) hadden ze hun vlucht naar Krasnodar gemist en moesten ze omboeken naar een nieuwe vlucht later in de avond. Hierdoor hebben ze gisterenavond niet meer kunnen trainen in de Basket-Hall Krasnodar, maar dat hebben ze deze ochtend ingehaald! Avondmaal, verzorging en video stonden wel nog op het programma.

 

VANAVOND 210DE EUROPESE WEDSTRIJD

Vanavond om 18u30 (Belgische tijd) viert Telenet Giants Antwerp na dertien jaar (toen nog Uleb Cup) zijn comeback in de EuroCup. Sinds de overstap in 1995 van Mechelen naar Antwerpen is het voor de Giants maar liefst de 210de Europese wedstrijd.

Onze tegenstander van vanavond, het Russische Lokomotiv Krasnodar, is groepsfavoriet in onze poule C. Krasnodar was eerder ook al actief in de EuroLeague. Ze hebben een budget van maar liefst 20 miljoen euro en pakken uit met een ervaren kern. Onder meer het Litouwse duo Kalnietis en Kuzminskas, ex-NBA speler Jordan Crawford (zes seizoenen NBA, vorig seizoen actief bij Bamberg), Alan Williams, Will Cummins en sterke Russen zitten in de selectie van coach Evegeny Pashutin. Zoals gezegd dus een erg ervaren ploeg en vooral ook erg groot in gestalte. De Russen wonnen in 2013 de EuroCup (finale in Charleroi versus Axel Hervelle en zijn Bilbao), in 2018 behaalden ze een zilveren medaille, ze verloren in de finale van het Turkse Darüşşafaka. Daarnaast zijn ze ook tweevoudig bekerwinnaar van de Beker van Rusland.

Het is niet de eerste keer dat we Krasnodar tegenkomen in een Europese campagne. In 2010 speelde Telenet Giants Antwerp in het kader van de Eurochallenge tweemaal tegen Krasnodar. In Rusland verloren we met 96-69, in de Lotto Arena wonnen we na een knappe partij met 87-83.

Wil Telenet Giants Antwerp met een stunt uitpakken is een totaalprestatie aan de orde. Met Kenneth “Speedy” Smith en Jalen Jenkins werden twee stevige Amerikaanse kleppers aangetrokken. De Giants zijn dit seizoen vooral jong en willen met snel basketbal uitpakken. Niels Van Den Eynde, Niels De Ridder (niet mee naar Rusland) en Vrenz Bleijenbergh moeten nog twintig jaar worden. Met blijvers als kapitein Dave Dudzinski, Stephaun Branch, Ibrahima Fall-Faye, Vincent Kesteloot, Dennis Donkor en Roby Rogiers telt de jonge selectie van coach Christophe Beghin nog vele spelers van de vorige campagne. Ook dat is een surplus richting automatismen.

 

WEDSTRIJD (18U30) LIVE TE VOLGEN OP FACEBOOK

De wedstrijd is (eenmalig) live te volgen op de Facebook-pagina van de EuroCup en op onze eigen Facebook-pagina. De livestream start om 18u25, vijf minuten voor aanvang van de wedstrijd.

 

PROGRAMMA EERSTE SPEELDAG (POULE C)

18u00  Lietkabelis (LIT) – Bologne (IT)
18u30  Krasnodar (RUS) – Telenet Giants Antwerp
20u00  Andorra (ESP) – Monaco (MC)