De Pro Basketball League heeft vandaag de planning voor volgend seizoen 2020-2021 bekend gemaakt. Alle 10 eersteklassers kregen vrijdag hun licentie toegekend. Op VOO Liège Basket na hebben alle clubs een A-licentie. De Luikenaars werden een B-licentie toegekend en mogen bijgevolg niet Europees spelen.

Concreet zal de EuroMillions League seizoen 2020-2021 aanvatten in het weekend van 3 oktober en spelen we in hetzelfde format als afgelopen seizoen. De Pro League heeft ook alternatieven voor de competitiestart voorzien tot het weekend van 7 november, moest het weekend van 3 oktober om welgekende redenen niet haalbaar zijn.

 

EUROMILLIONS LEAGUE

De EuroMillions League houdt hetzelfde format aan als afgelopen seizoen: twee competitierondes en play-offs met de top acht.

Competitieronde 1
De eerste competitieronde wordt afgewerkt in twee poules. Binnen de poules spelen de clubs onderling tweemaal tegen elkaar, één thuiswedstrijd en één uitwedstrijd. De ploegen werden ingedeeld op basis van het eindklassement van het seizoen 2019-2020. Dit geeft volgende pouleverdeling:

Poule A (1-3-5-7-9)
BC Oostende
Telenet Giants Antwerp
Spirou Charleroi
Kangoeroes Mechelen
Phoenix Brussels

Poule B (2-4-6-8-10)
Mons
Limburg United
Leuven Bears
Okapi Aalstar
Liège Basket

Competitieronde 2
In de tweede competitieronde spelen alle clubs één thuiswedstrijd en één uitwedstrijd tegen de andere negen clubs. De punten uit de eerste competitieronde worden behouden.

Play-offs
De play-offs – met de top acht van de reguliere competitie – vatten aan op 19 mei en eindigen op vraag van FIBA ten laatste op 15 juni 2021. Deze zullen opnieuw afgewerkt worden in een best-of-three (kwartfinales en halve finales) en best-of-five (finale) scenario.

 

EUROPESE CAMPAGNE

Op basis van de eindstand van afgelopen seizoen is BC Oostende automatisch gekwalificeerd voor de reguliere competitie van de Basketball Champions League. Mons kreeg als runner-up een ticket voor de kwalificatieronde. De Pro League heeft voor Telenet Giants Antwerp een wildcard aangevraagd bij de Champions League. Er zijn vier wildcards.

 

BEKER VAN BELGIË

Wat de Beker van België betreft, wordt nog in samenspraak met Basketball Belgium bekeken of er eventueel geëvolueerd kan worden naar een pouleformat met een mix van clubs uit de EuroMillions League en Top Division Men. De finale zal doorgaan op zondag 21 maart, dat staat al vast.